środa, 27 lutego 2013

Piernik z orzechami

1/2 kg mąki
1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy do piernika
to wszystko wymieszać
Sporządzić karmel 3 łyżki cukru stale mieszając mocno zarumienić na gorącej patelni dodać 2-3 łyżki
wody zagotować.
Osobno rozetrzeć 5-10 dag margaryny dodać 5  żółtek i 20 dag cukru , 25 dag miodu + karmel
wymieszać do uzyskania jednolitej masy stopniowo stopniowo dodając mąkę wraz z dodatkami.
Z 5 białek i 5 dag cukru ubić pianę.
Połączyć z masą +15 dag rozdrobnionych orzechów.
Blachę posmarować tłuszczem , oprószyć mąką ,wyłożyć ciasto i piec około 1 godziny w dobrze
nagrzanym piekarniku.Piernik można przełożyć marmoladą ,posmarować wierzch czekoladą lub
lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz